Vad är Soundhealing & Ljudterapi?

Ja, frågan om vad ljudterapi & soundhealing är har inte bara ett svar.


Här kommer min beskrivning och den grund som jag vilar mitt arbete med ljudterapi och soundhealing på.

Jag inleder med ett citat av Deepak Chopra:

“The body is held together by sound. The presence of disease indicates that some sounds have gone out of tune.”


I det citatet finner vi det enkla svaret. För visst är det så att allting har en vibration, till och med marken du går på, huset du bor i, maten du äter och vattnet du dricker har en egen vibration.

Allt vibrerar. Du vibrerar.

Du har din puls, dina cykler och rytmer genom pulsen, blodomloppet, andetagen, de hormonella cyklerna, dygnet, månaden och så vidare. Jordens varv runt solen har också en rytm.


Allt som rör sig i cykler har en start och en takt. När puls (takt), vågrörelse och form är närvarande – så finns ljud.  När vi människor kommer ur balans kan det beskrivas såsom att vår ursprungliga ton och vibration ruckats. Vårt eget grundljud är satt ur spel.


Hur kommer människan då ur balans enligt ljudterapi?

Det första vi kan betänka är att alla annan vibration påverkar vår vibration på olika sätt. Vi människor är varelser som är designade för att överleva och därav vill vi passa in och vi är många som har lätt för att anpassa oss. Negativ påverkan utifrån och vår anpassning till det som finns utom oss fastän inte gör oss gott skapar på lång sikt genomgående obalans i vår egen rytm, vibration, puls - och alltså vår egen urton. 


Hur använder vi ljudterapi och soundhealing för att återgå till vår urvibration?

Med hjälp av ljudterapi och soundhealing kan du återgå till din urvibration eller en ny vibration med hjälp av ljudet, den innerliga kärlekens kraft, samt en tydlig intention och riktning. I ljudterapi och ljudhealing så överför ljudvågorna energi genom luften om vi spelar på instrument/använder rösten. Om vi dessutom placerar instrumentet på den som får ljudterapi / soundhealing eller låter denne använda sin egen röst så är ingången mer direkt.


Kanske har du hört talas om sympatisk resonans och cymatics?

Resonans är den vibratoriska hastigheten eller takten som något har och sympatisk resonans är när ett vibrerande objekt får ett annat att vibrera i harmoni med det eller matcha vibrationshastigheten. Det är så cymatics fungerar. Kolla gärna in något av dessa klippet: 


Det är också så en operasångerska kan få glas att spricka med deras röst. Läs mer här:

Ljudvågor som spräcker glas | Nationellt resurscentrum för fysik (lu.se)


Hur påverkar ljudterapi och soundhealing vår självläkningsförmåga?

En annan viktig aspekt av ljudhealing handlar om att olika former av ljud påverkar oss människor olika. Tänk bara själv kring hur fågelkvitter, en porlande bäck eller vågornas skvalp påverkar dig i jämförelse med ett brummande fläktsystem, ljud från en byggarbetsplats eller ett barn som skriker av smärta?

Javisst är det så att vårt nervsystem reagerar på ljud? Vårt hörselsinne sover aldrig, för vår överlevnads skull. Vi behöver höra för att kunna agera på faror. Vi människor omges oftast av en ström av ljud som vi inte själva valt. Mängder av intryck når oss och nervsystemet tolkar informationen och sätter igång responser. I det samhälle vi lever i triggas både ofta och lätt vår stressrespons.


Vi kan också beskriva det som att vår kropp och vårt nervsystem är som en stor skattkista där vi kan gräva fram massor av urkraft och vår urvibration. Genom att med ljudterapi och soundhealing påverka vårt nervsystem så kan vi balansera, återställa och omskola oss till vår fördel.

Vi kan alltså väcka vårt parasympatiska nervsystem (vårt lugn och ro system) för att istället stänga av stressresponsen lättare och snabbare och hjälpa kroppen att slappna av efter stress.


 Det är det som bland annat händer under ett gongbad. Ljudet från gongen påverkar nervsystemet och många upplever en känsla av att "komma hem i trygghe"t och vi får en djup avslappning. Det är i djup avslappning och sömn som läkning kan börja ske naturligt.


Ljudterapi och soundhealing kan skapa det "mellanrum" som du behöver för att healing ska ske.

Jag brukar beskriva det som om ljudvibrationen i ljudterapi och soundhealing då den bär den innerliga kärlekens kraft, samt har en tydlig intention och riktning kan skapa ett mellanrum. Detta mellanrum är en paus, ett vilorum eller tomrum, där du har möjlighet att med ödmjukhet sätta din egen intention och skapa nya mönster eller välja nya vägar. Som om du bläddrat en sida och finner en blank sådan som du själv kan få fylla. Det är alltså inte ljudet i sig eller den som utför ljudterapin eller soundhealingen som är helaren. Dessa kan vi istället kalla medium.

Så med det sagt, är det du själv som bär den helande kraften och möjligheten. Det övriga, mediumet, är till där för att stödja dig och ge dig utrymme för förändring eller fördjupning i det som just du behöver och längtar efter.


Det jag beskrivit ovan är en liten del av det som jag grundar mitt arbete på.

Är du nyfiken på att veta mer för egen del eller för att kunna jobba med ljudterapi och soundhealing?

Välkommen på mina kurser och utbildningar!


Följ mig gärna på sociala medier

Copyright © Alla rättigheter förbehållna