Vad är Yoga?

 

Yoga

Ordet Yoga betyder Balans och kommer från sanskrit.

Utövandet av yoga går mycket långt tillbaka i tiden. I arkeologiska utgrävningar har man hittat fynd som gör att man kan datera yogan åtminstone 4-5.000 år tillbaka. Många menar att yogan är ännu äldre än så. I dag så utövas yoga av flera hundra miljoner människor runt om i hela världen. Yoga handlar om att finna och bibehålla balans mellan kropp, sinne och själ!

 

I de olika yogaövningarna så arbetar du med:

- Andning och lungor

- Muskulaturen

- Matsmältningsapparaten

- Körtelsystemet

- Lymfsystemet

- Nervsystemet och hjärnan

Kundaliniyoga Flow

Kundaliniyoga, som är en ursprunglig kraftfull yogaform som kommer ur Hathayogan, Kundaliniyoga Flow är en enkel och kraftfull helhetsmetod som kan förbättra din fysiska hälsa, ditt mentala och emotionella välbefinnande. Du gör rörelserna utifrån dina egna förutsättningar och i din egen takt. Därför kan de allra flesta utöva kundaliniyoga flow. Du behöver inte vara vig för att utöva kundaliniyoga flow.

Kundaliniyoga flow är en dynamisk träningsform som består av olika kroppsställningar, rörelsemönster, andningstekniker, mantran (ljud) och meditationer. Dessa tekniker hjälper dig till avslappning, harmoni och koncentration.

 

Medicinsk Yoga

Medicinsk Yoga så som den har formats och utvecklats på Instititet för Medicinsk Yoga är en terapeutisk yogaform som idag används inom vården. Bland annat så erbjuds det på Bjästa Hälsocentral utanför Örnsköldsvik. Mjuka dynamiska rörelser, andning, vila och meditation. Medicinsk Yoga är mindre fysiskt ansträngande än kundaliniyoga flow och den passar de flesta då de flesta av övningarna även går att göra sittande på stol.


Yinyoga